Útěk Židů před nacisty do Číny připomene unikátní výstava v Olomouci



 24. 09. 2017

V poslední zářijové úterý v Olomouci zahájí vernisáží výstava o osudech tisíců Židů, kteří před nacisty prchli z Evropy do Číny. Středoevropskou premiéru výstavy bude přesně měsíc hostit obchodní centrum Galerie Šantovka.

Výstavu nazvanou „Poslední vízum – Židovští uprchlíci v Číně za 2. světové války“ připravil při příležitosti desátého výročí svého založení Konfuciův institut Univerzity Palackého ve spolupráci se Shanghai Jewish Refugees Museum. Vernisáž se uskuteční 26. září v 16 hodin v prostorech obchodního centra Galerie Šantovka.

Na čtyřiceti panelech zapůjčených ze šanghajského muzea se budou moci návštěvníci seznámit jak s osudy konkrétních lidí, kteří uprchli před nacisty v letech 1933 až 1941 do Číny, tak s tehdejší mezinárodně politickou situací. Vystaveny budou dobové dokumenty, svědectví a fotografie.

Konfuciův institut UP
je první institucí svého druhu v České republice a navazuje na dlouholetou tradici výuky čínského jazyka na olomoucké univerzitě. Slavnostně byl založen 26. září 2007. Zřizovatelem institutu s právem certifikované výuky čínského jazyka je Univerzita Palackého ve spolupráci s Pekingskou univerzitou zahraničních studií. Kromě jazykových kurzů zajišťuje také školení učitelů čínského jazyka, popularizaci čínské kultury v České republice a navazování spolupráce s univerzitami v Číně. Poskytuje také konzultace například z oblasti vzdělávání, obchodu a věnuje se pravidlům obchodních jednání s čínskými partnery. Od roku 2014 má pobočku i v Praze.

"Jsem velmi ráda, že se nám podařilo pro Olomouc tuto unikátní výstavu získat. Myslím, že její návštěva bude velmi zajímavá především pro školy, které mohou tuto nepříliš známou historii vhodně využít při výuce," uvedla prorektorka Univerzity Palackého Ivana Oborná.

Expozici, která na konci října poputuje z Olomouce do dalších evropských měst, Konfuciův institut rozšířil mimo jiné ještě o seznam československých Židů, kteří našli útočiště především v Šanghaji, a o zmapování tras, jimiž tehdy uprchlíci utíkali.

Výstava, na jejíž přípravě se podílela i olomoucká židovská obec, se koná pod záštitou olomouckého primátora a také hejtmana Olomouckého kraje. 

"Lidé někdy zapomínají, jaké křivdy a tragédie se v docela nedávné minulosti odehrály. Myslím, že tato výstava nám to může připomenout, abychom se dokázali poučit a podobné události se již nikdy nemohly opakovat," uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Aktivitu univerzity ocenil i primátor Antonín Staněk. "Vzhledem k tomu, že se jedná o málo známou událost z historie druhé světové války, je záslužné, že Konfuciův institut výstavu umožnil a seznámí s ní širokou veřejnost. Navíc v době, kdy město uzavřelo partnerskou smlouvu s čínským Kunmingem," dodal.

Seriál představí herec Révai
Při zahájení výstavy bude představen také stejnojmenný česko-čínský televizní seriál Poslední vízum (Last Visa), zachycující životní příběh čínského velvyslance v Rakousku, pana Ho Feng-Shana, který zachránil tisíce Židů tím, že jim vydával víza a následně jim pomáhal vycestovat z Evropy.

"Seriál se natáčel také v Čechách a vystupují v něm tuzemští herci. Jeden z nich, Jan Révai, seriál na vernisáži představí. Premiéru v Číně měl na začátku tohoto roku a byl velmi kladně přijat," uvedla mluvčí Univerzity Palackého v Olomouci Gabriela Sýkorová. 

A výstava v olomoucké Šantovce zabaví i malé děti. "Součástí výstavy budou i nedělní dílničky pro děti, při nichž lektoři zasvětí účastníky do umění kaligrafie, čínského malování nebo skládání origami," dodala mluvčí univerzity Sýkorová. 


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: