"Situaci na Hradě beru jako takový sitcom," říká šéfredaktor Respektu Erik Tabery




Úpadek ochoty jít volit. Zestátnění veřejnoprávních médií. Zemanova kandidatura na prezidenta. I taková témata se objevila na téměř dvouhodinové politické debatě v Olomouci. Pozvání na ni přijal šéfredaktor týdeníku Respekt, Erik Tabery. Po úvodní půlhodince patřil prostor diváckým dotazům. A že mu otázky občas daly zabrat.

Přes sto zájemců zavítalo ve středu večer v Olomouci do Pevnosti poznání na debatu s šéfredaktorem týdeníku Respekt, Erikem Taberym. Večer organizovaný obecně prospěšnou společností Arpok na téma “Opuštěná společnost” doprovázela řada vtipných poznámek, nechyběla ani zmínka o povolebním chaosu, který v dnešních dnech panuje.

Nelehká byla otázka politického marketingu, kterou "vnímá jako dovednost politiků, kteří dokonale dokáží vystihnout, co společnost v danou chvíli chce nebo požaduje.“ Na status politiků mají podle jeho názoru velký dopad i sociální sítě.

Touto otázkou pak navázal na téma současné politiky, která se podle jeho slov „zdá být kvůli zapeklitým vztahům poslanců pro běžného občana možná až příliš komplikovaná.“

Situaci na Hradě označil za sitcom. „Co se Zemana a Ovčáčka týče, beru to jako jakousi formu divadelní hry založené na fiktivním nepříteli, kterým je v této situaci Evropa, dále novináři a ke konci islamisté. Ovčáček je jakýsi rozehřívač publika, který uvede hlavní hvězdu večera. Ta se voliče snaží přesvědčit, že nějaká hrozba doopravdy existuje a on je tím kdo voliče přišel bránit. A my pak jenom sedíme, situaci pozorujeme a čekáme, jak se to celé bude vyvíjet dál,“ okomentoval celou věc Tabery. 

Bez zmínky nezůstala ani jeho nejaktuálnější publikace, Opuštěná společnost, která posloužila jako námět na hlavní téma večera. Ke své knize ve svých odpovědích často odkazoval.

„Práce mám jako šéfredaktor nad hlavu. Pořád ale cítím nutkání psát knihy, to už jen z toho důvodu, abych nezapomínal na to, co se kdy ve společnosti událo. U mé poslední publikace byly mé ambice zatím největší,“ poznamenal Tabery. V závěru večera pak jeden výtisk věnoval vylosovanému šťastlivci jako dárek.


Autor: Eliška Kordulová



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: