FOTO: Jezírko v olomouckém parku až do září obsadila velká žlutá chobotnice



 06. 06. 2018

Milé překvapení čekalo ve středu návštěvníky Smetanových sadů v Olomouci. Hladinu tamního jezírka nově "okupuje" velká žlutá chobotnice, která je jednou ze tří soch, avizujících sochařský festival Sculpure Line.

„Město tak dává prostor umělcům, kteří budou vystavovat přímo v jeho plenéru. Umístěním soch do veřejného prostoru dáme obyvatelům a návštěvníkům města nová témata k diskuzi, vybídneme je zároveň na chvíli zpomalit, zastavit se a vnímat i jiné věci, než jen sledování svého vlastního směru a cíle,“ uvedl primátor Antonín Staněk.

Chobotnice
Socha Velké žluté chobotnice vznikla zbůhdarma, pro radost z nesmyslu, pravděpodobnosti navzdory. Z přesvědčení, že velké žluté chobotnice existují. Už proto, že by existovat měly.

Autor: Viktor Paluš
Vystudoval Střední průmyslovou školu Samuela Mikovíniho v Banské Štiavnici a Fakultu výtvarných umění VUT v Brně – sochařská ateliér pod vedením Michala Gabriela.

Olomouc tak obohatila tři nová díla, kromě Chobotnice je to i socha nazvaná Sharkfin a Triton. Dvě ze tří soch jsou vystaveny ve Smetanových sadech a jedna na nádvoří Zbrojnice. Jejich autory jsou Viktor Paluš, Jaroslav Chramosta a Jaroslav Koléšek. 

„Věřím, že se tyto skulptury stanou i vyhledávaným cílem turistů či lidí se zájmem  o kulturní dění,“ konstatoval vedoucí oddělení kultury Radim Schubert.

Festival bude oficiálně zahájen v Praze 13. června. Všechny tři instalace budou v Olomouci k vidění do konce září.

Projekt Sculpture Line vznikl v roce 2015 v Praze.

Představily se na něm sochy Olbrama Zoubka, Františka Skály, Jaroslava Koléška, Alexandry Koláčkové či dílo nositele Turnerovy ceny a jednoho z nejvýznamnějších britských sochařů Tonyho Cragga. Loni se festival poprvé konal i v Plzni.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: