FOTO: Na Hané mizí vzácní dravci, někdo je na polích střílí po desítkách



 02. 09. 2017

Masakr vzácného dravce motáka zaznamenali ornitologové v Olomouckém kraji. Zatím neznámý střelec zabil desítky ptáků, další postřelil.

Dvanáct mrtvých a čtyři postřelené vzácné motáky má na svědomí zatím neznámý střelec tento týden na Olomoucku. Loviště si udělal přímo v místě, kde se zákonem chránění ptáci shromažďují. 

"Z místa, které by milovníci přírody označili za jedinečné shromaždiště krásných a vzácných zvířat, si pachatel udělal střelnici," uvedl Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické.

Vše začalo na začátku týdne u Kojetína, kde se ornitologové dozvěděli o nálezu čtyř zraněných motáků pochopů. 

"Byli převezeni do záchranné stanice a ošetřeni u veterináře. Dva z nich ale utrpěli tak závažná střelná poranění, že museli být následně utraceni. V tělech všech čtyř ptáků rentgen odhalil broky," uvedl Josef Chytil, vedoucí ornitologické stanice Muzea Komenského v Přerově a předseda Středomoravské pobočky České společnosti ornitologické.

"Po návratu na místo nálezu jsme v jeho blízkém okolí našli další čtyři mrtvé pochopy a jednoho motáka lužního, který patří mezi silně ohrožené druhy," dodal Chytil.

Ani to však nebyl finální počet. "Ve středu jsem přijela na místo nálezů s pátracím psem Samem a našla jsem dalších sedm mrtvých motáků," uvedla Klára Hlubocká z České společnosti ornitologické s tím, že určitě nepůjde o všechny oběti.

Vedle šesti motáků pochopů byl nalezen opět i jeden vzácný moták lužní.

Dravci mizí po desítkách
Desítky dravců přilákalo na pole na Hané velké množství potravy, především drobných hlodavců, kteří se nyní na sklizní odhalené půdě vyskytují.

"Pokud by lidé nechali ptáky v klidu lovit, nemuseli by pak hlodavce trávit jedy, dravci by se o ně postarali," dodal Chytil.

Nálezkyně, která zraněné ptáky našla, podle ornitologů uvedla, že na stejném místě pozorovala minimálně deset mrtvých ptáků už na začátku srpna. 

"To znamená, že za pouhé dva týdny bylo zmasakrováno minimálně 26 dravců," dodal Zdeněk Vermoužek z České společosti ornitologické s tím, že případ už ornitologové předai policii. 


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: