FOTO: Nová část cyklostezky za 3,5 milionu propojila Olomouc i s hradem Bouzov



 25. 10. 2017

Téměř třísetmetrový úsek nové cyklostezky navede vyznavače jízdy na kole z centra Olomouce směrem k hradu Bouzov. Nová trasa vznikla v Jílové ulici na místě starého chodníku a vyšla na 3,5 milionu korun. Na chodce se ale také nezapomnělo, ty potěší i odpočinková plocha s lavičkami. V rozpočtu se našly peníze i na dvanáct parkovacích míst pro motoristy.

Nová část cyklostezky v Jílové ulici propojila centrum hanácké metropole se sítí tras, které zavedou cyklisty třeba až na hrad Bouzov. Za 3,5 milionu korun, kolik stavba stála, však nevznikl pouze bezmála třísetmetrový úsek cyklotrasy, ale i další úpravy. 

Zmizely už nevyhovující chodníky, které nahradila právě cyklostezka, určená i pro pěší. "Smíšená stezka nahradila stávající chodník lemující levou stranu ulice ve směru do centra. Začíná u odbočky k mateřské škole v Jílové ulici a pokračuje ke křižovatce s ulicí Kmochovou. Navazuje tak na již hotový úsek stejně řešené stezky,“ popsal olomoucký primátor Antonín Staněk. 

Prostranství získalo i nové lavičky a chodník, který je zavede na hřiště Malého prince. Řidiči potom uvítají dvanáct nových parkovacích míst. Tam kde cyklostezka křižuje silnice, vznikly i nové příčné prahy, upřednostňující pěší a cyklisty.

Milovníky cyklovýletů stezka napojí na regionální cyklotrasy, které spojují Olomouc s Bouzovem ve směru na Náměšť na Hané a Slavětín. Cyklistům tak nebude sloužit pouze k běžnému dojíždění do centra. 

"S tou části stavby, která se týkala vybudování cyklostezky, pomohla městu dotace Olomouckého kraje ve výši 722 tisíc korun," dodal investiční náměstek primátora Filip Žáček. Stavba navázala na dokončení předchozí etapy stavby cyklostezky před dvěma lety.

"Využívají ji chodci a cyklisté od ulice Okružní po odbočku k mateřské škole v ulici Jílové. Součástí stavby je i ostrůvek a místo pro přecházení," dodala za olomouckou radnici mluvčí Radka Štědrá. 


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: