Horní náměstí má novou sochu. Nedokončený kruh symbolizuje etapy republiky




Novou výraznou dominantu má olomoucké Horní náměstí. Z jednotlivých dílů spojená socha má podobu nedokončeného kruhu a svým pojetím odkazuje na jednotlivé etapy republiky. Dílo Jana Dostála bude zdobit okolí radnice pouze do neděle 28. října.

Socha Jana Dostála s názvem Rounded se na Horním náměstí objevila v rámci dvou projektů. Jednak je součástí oslav stého výročí vzniku republiky a taktéž je výjimečnou součástí projektu SculptureLine, jenž zapojuje výtvarné umění do veřejného prostoru.

„Socha vychází z primárního geometrického tvaru kruhu, anglicky „round“, a právě proto byl pro ni zvolen název Rounded,“ představil neobvyklý název výtvoru mluvčí magistrátu Michal Folta.

Socha byla vytvořena z jednotlivých dílů, jejichž výsledný tvar se spojuje do rostoucí nedokončené kružnice.

„Nedokončený kruh, složený z mnoha různě velkých dílů, může symbolizovat jednotlivé etapy dějin republiky, jejíž výročí si letos připomínáme,“ řekl vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert.

Dílo, které otevírá prostor pro nejrůznější interpretace, bude po oslavách výročí vzniku Československa 29. října demontována a odvezena do ateliéru výtvarníka.


Autor: Svatoslav Hořínek



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: