Poničená zoo se vzpamatovává z úderu vichřice. Ředitel děkuje za vlnu solidarity



 01. 05. 2019

Pro pracovníky zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce to byl malý konec světa. Ničivá vichřice způsobila mnohamilionové škody a vypadalo to, že se z nich zoo bude oklepávat dlouho. Okamžitě se ale zvedla vlna solidarity. Jak se zdá, všechno zlé je k něčemu dobré.

100 tisíc na krizovém účtu zahrady, 80 tisíc na účtu DMS zpráv. K tomu další pětimilionová dotace olomoucké radnice. A taky zájem o pomoc ze strany mnoha dalších organizací. Přispěla grafická firma, olomoučtí fotbalisté, regionální televize či kina z hanácké metropole.

„Nechyběla tu jednotka hasičů Náměšť na Hané či sbor dobrovolných hasičů Újezd, který navštívil zoo po kalamitě hned třikrát s celkem 54 lidmi. Vytěžené dřevo a štěpku odvezly Lesy města Olomouce a svou brigádnickou činností přispěly ke zlepšení stavu také děti ze ZŠ Svatý Kopeček a dalších škol. Ty pomáhaly s úklidem výběhů,“ vyjmenovával ředitel zahrady Radomír Habáň.

Slova díků vyjádřil ředitel i ve vztahu k médiím, která se na tomhle neštěstí nechtěla přiživit, ale naopak výrazně přispěla ke zlepšení obrazu zahrady a přispěla k rozšíření informovanosti o aktuálním stavu.

To vše jen ukázalo, že tragédie a smutné události dokážou lidi semknout. Zbývá jen vyjádřit přání, že by tomu tak mělo být při všem. V Olomouci to, zdá se, bude mít dobrý konec.  

Silný vítr napáchal škody v areálu olomoucké zoologické zahrady na Svatém Kopečku zkraje března. Z výběhů se pak dostalo i několik zvířat, protože padající stromy poničily ploty výběhů. Ošetřovatelé naštěstí stačili všechna nebezpečná zvířata zajistit, z výběhů tak prchlo stádo jelenů sika a daňků evropských.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: